На Одещині з початку 2025 року зареєстрували 40 випадків сальмонельозу, включаючи черевний тиф і паратифи.
Це майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року – 77 випадків. Рівень захворюваності знизився на 50%: 1,7 випадку на 100 тисяч населення проти 3,3 у 2024 році, повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Про те, що потрібно знати, аби не захворіти, розповідає Сергій Дементєв заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Одеського ОЦКПХ.
За його словами, у 39 випадках діагноз підтвердили лабораторно (бактеріологічно), ще в одному — серологічно (за допомогою спеціального аналізу крові).
«Попри позитивну динаміку, не варто втрачати пильність — особливо влітку важливо дотримуватись правил особистої гігієни та безпечного поводження з продуктами, аби уникнути ризику харчових отруєнь та інфекцій», – розповів Сергій Дементєв.
Сальмонельоз – широко поширена гостра кишкова інфекція, що викликається різними серологічними варіантами бактерій роду Salmonella. Досить небезпечне захворювання.
Сальмонели мешкають у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються з фекаліями через ґрунт, водойми, їжу або будь-які інші забруднені поверхні.
Симптоми сальмонельозу зазвичай включають діарею, біль у животі, нудоту, блювоту та підвищену температуру. У деяких випадках інфекція може перебігати безсимптомно. Перші ознаки захворювання зазвичай з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до одного тижня. Однак можливий і тяжчий перебіг сальмонельозу. У деяких пацієнтів розвивається реактивний артрит — запальне ураження суглобів, яке може тривати місяцями. Крім того, іноді діарея зберігається ще кілька місяців після одужання.
Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:
- харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
- брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
- харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
- контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
- контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
- брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;
- вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.
Зараження сальмонелою може статися досить легко, особливо у місцях масового харчування, таких як їдальні, або за умов недостатньої гігієни, наприклад, при нестачі води. Щоб знизити ризик інфікування, необхідно дотримуватися певних гігієнічних правил.


















Схожі новини