Після зливи, яка пройшла в Одесі 22 липня та затопила частину міста, вже можна купатися та відпочивати на Чкаловському пляжі, у мисовій частині Аркадії на 16 станції Великого Фонтану. На інших ділянках узбережжя пісок досі забруднений, розповів Суспільному еколог Владислав Балінський.

 

За його словами, після негоди в місті панувала достатньо вітряна погода, яка очистила морську воду на пляжах з неглибокими заливами. Так, на думку Балінського, вже можна купатися на Чкаловському пляжі, у мисовій частині Аркадії та на 16 станції Великого Фонтану. Водночас від відпочинку на пляжах Дельфін, Ланжерон та іншій частині Аркадії еколог радить утриматися: через ускладнений зв'язок із заливом зміна морської води там відбувається довше.

Водночас Балінський наголосив: зважати необхідно не лише на стан води, а й на пісок, адже внаслідок затоплення та прориву каналізаційного колектора він досі затоплений.

"Пісок ще довго буде джерелом інфекційних захворювань. Аркадія та подібні пляжі, де була затоплена піщана зона, потребують декількох місяців, аби очиститися. Верхня частина піску, яка прогрівається на сонці, може знезаражуватись. Але бувально 5-10 сантиметрів углиб і там всі ці вірусні та бактеріальні організми будуть зберігатися ще дуже довго", – зазначив еколог.

Він також додав, що окремою проблемою в контексті очистки пляжів є побудовані настили. Під ними, на переконання Балінського, віруси та бактерію можуть зберігатися роками. Через це фахівець радить попереджати містян та гостей Одеси про можливі ризики.

Додамо, 26 липня працівники Одеського обласного центру контролю та профiлактики хвороб МОЗ України відібрали проби морської води на муніципальних пляжах Одеси, аби дізнатися, чи безпечно там купатися після зливи. Результати досліджень передадуть в Держспоживслужбу. Як повідомила Суспільному представниця центру Анжела Назаренко, результати досліджень будуть відомі вже 30 липня.