Президент України провів прес-конференцію, на якій дав відповіді на багато запитань та окреслив позицію країни.

 

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції зазначив, що з росією не може бути переговорів поки не виконана головна умова – деокупація та припинення вогню.

Сперше, будь ласка, поважайте наше право жити на нашій землі! Вийдіть із нашої території. Припиніть нас бомбити. Припиніть вбивати громадянське населення. Перестаньте вбивати всю нашу інфраструктуру, енергетику! Припиніть бомбардування міст, сел. Припиніть вбивати просто собак, кішок, просто тварин! Ось усе це ви припиняєте, і тоді ми вам скажемо, у якому форматі ми дипломатично ставитимемо крапку! – наголосив президент.

Також голова держави зазначив певні позиції. Головне:

  • «Я впевнений, що перемога буде і дуже сподіваюся, що це буде цього року». Якщо партнери виконають всі свої обіцянки та терміни, нас неминуче очікує перемога.
  • З перемогою у цій війні у світі з’явиться нова інфраструктура безпеки.
  • Ми плануємо створити спеціальний трибунал для росії на майданчику ООН. Більшість країн бояться створювати трибунали для рф і навіть думати про це.
  • Щодо «мирного плану» Китаю: те, що Китай почав приділяти цьому увагу — вже непогано. Питання у подальших кроках. «Я вважаю, що там є повага до територіальної цілісності, ядерна безпека, але є й думки, з якими я не згоден», – зазначив Зеленський.
  • Існує ризик Третьої світової війни.
  • Найскладніший день війни – день деокупації Бучі. «Ми побачили, що диявол тут, на Землі», — зазначив президент.
  • Зеленський назвав російським вкиданням повідомлення про те, що Україна готується ввести війська у Придністров’ї.

Також президент Володимир Зеленський заявив, що ще три європейські країни, окрім Польщі, висловили готовність розпочати тренування українських пілотів на винищувачах F-16.